neděle 12. června 2011

Cafe Mitte a nejlepší káva v centru


Neonová cedule a nejlepší káva v kelímku, jakou v samém centru Brna aktuálně dostanete. Kavárna Café Mitte je rozhodně příjemná i k sednutí, ale spíš je ten podnik tak maličký, že pokud se vám podaří najít volné místo, budete skákat radostí. Nachází se kousek pod Špalíčkem, takže se nejspíš bude stávat, že kolem něj budete chodit zatraceně často. To přestane být dobrou zprávou, až z toho bude solidní závislost na kofeinu.

Krásný naleštěný kávovar Mirage je tam spící bestií, která čeká na vzbuzení od zkušeného baristy či baristky. S radostí by zvládnul obsloužit mnohem více hostů, než je denní kapacita takto maličké kavárny, takže se nebojte toho říct si tam o denní dávku životabudícího kofeinu, i když si nemáte kam sednout. Takhle to všechno dává smysl: Mitte je malá kavárna s úzkou nabídkou, která však dobře ví, co jsou schopni zvládnout, aby to mohlo stát zato.

V kofeinovém opojení ztratíte pojem o čase i místě. Zapomenete, co jste už měli, a dáte si to cappuccino znovu. Budete sedět, obklopeni vůní kávy a stěnami v teplé oranžové barvě, budete si užívat hluk ulice, hodnotit oblečky kolemjdoucích a zcela vás polkne jižanská životní filozofie maňana. Až vás vytrhne zvuk mlýnku a vy si uvědomíte, že tu něco nehraje: „Copak v Itálii že by měli Doubleshot?“ To je nějaké divné. A teď vás to udeří: musím vlastně na přednášku. Exujete dokonalé espresso (přesně jako Italové) a utíkáte se přidat k mraveništi v ulicích. Pokud máte zrovna rozpitý frenchpress, už nikam nepůjdete a po zbytek odpoledne budete řešit jedinou otázku: víno ze Znovínu, od Šamšuly nebo od Skoupila?

5 komentářů:

  1. Malá oprava, není to Mirage, ale jednopáka od Dalla Corte (z důvodu místa) ... jinak v Mitte jsme nedávno dostali opravdu skvostné cappuccino, dělají to velmi dobře.

    OdpovědětVymazat
  2. Ach to je trapne, hlava derava, kde ja ho tedy potkala a obdivovala... v Mem salku kavy snad? Kazdopadne diky a omlouvam se, pamatovat si vsechny ty veci zacina byt pri tom mnozstvi kavaren zvlast o zkouskovem narocne :]

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud byste si pamatovala všechny kavárny podle kávovarů, tak to bych vám tu paměť hodně záviděl :) Mirage je zatím jediná v ČR v Šálku ...

    OdpovědětVymazat
  4. My si děláme nejlepší kávu doma :-) . Nestojí nás tolik peněz a chutná stejně dobře. Vloni jsme totiž našli pěkné pákové kávovary a i přes to, že nebyly zrovna nejlevnější, tak jsme si jeden objednali a rozhodně těch peněz nelituji. Ta vůně kávy je totiž neodolatelná :-) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pákové kávovary jsou super! Taky jsem si nedávno konečně splnila svůj dlouholetý sen a jeden takový kávovar si koupila. Byla to sice investice, ale nelituji toho. Je ale pravda, že kávovar není všechno. Kvalitní a dobře mletá káva do pákového kávovaru je taky důležitá. Možná i důležitější jak samotný kávovar.

      Vymazat