sobota 18. června 2011

Co se dá v kavárně dělat

A máme tady zase léto. Konec zkouškového mě poznamenal natolik, že bravurně zvládám denní maličkosti rozvláčně popisovat košatými větami a odrážkami. (Tipnete si, co vlastně studujeme?) Všechno má svou strukturu a aplikovat tuhle schopnost se dá po pár seminářích kamkoli. Jistěže i k nám na blog. K čemu slouží kavárna? Napadá mě funkce životabudící a obživná, funkce sdružovací, sbližovací, informační, kulturně-vzdělávací, relaxační a terapeutická :) Pojďme se ale pobavit i o nějakých zajímavějších konceptech.


LikeYou.cz


Pamatujete si xChat? Přijdete do místnosti, oslovíte někoho cizího, kdo se vám zdá sympatický, a hned si povídáte. Jednoduché! Takovéhle seznámení už nefunguje jen ve virtuální realitě a nemusíte být zrovna sangvinický extrovert, abyste sebrali odvahu. Je tady totiž LikeYou, což je brněnská verze cool projektu Like-a-Little. Takže směle vstupte do kavárny, vybalte notebook nebo smartphone a sledujte dění v příslušné kavárně nejen fyzicky, ale i virtuálně. Po pár očních kontaktech stydlivě naťukejte pár vět, refreshujte jako diví a doufejte, že ten drahý koktejl za vás už zaplatí ten druhý. Nezbytnou podmínkou ke zdárně splněné misi je ovšem mít štěstí, aby dotyčný či dotyčná tenhle fígl taky znali a měli přístup k netu. Chytrému napověz a hloupého kopni, upuštěný ubrousek či papírek s názvem stránky by snad mohl případně tyhle nedostatky doladit i bez násilí.


SpeedDating


Pokud se vám předchozí způsob lovu zdá zbytečně zdlouhavý, je tu něco rychlejšího a okatějšího. SpeedDating vymyslel jakýsi americký pastor, aby ovečky v jeho komunitě víc randily a komunita se rozrůstala a kvetla. Domníval se, že díky magickému kouzlu prvního dojmu, haló efektu a kdovíčeho ještě se do dobrého protějšku můžete zamilovat během pár minut. Systém je následující: předem se zaregistrujete, do kavárny pak dorazí stejný počet chlapců a dívek či jejich starších variant podle předem stanovené věkové hranice, a zábava začíná. Na hovor s jedním partnerem máte vždycky jen pár minut, které vám neúprosně stopují organizátoři. Po jeho skončení si zapíšete body z prvního dojmu, a hned se zase vyměníte s někým dalším. Na konci se sečtou pluska, a pokud jste oba uspěli, organizátoři vám pošlou po skončení kontakt. V Brně se takhle randí v Café encounter a v Café Scala.


Coffee, please!


Kavárny ale nejsou dobré jen na milostné hrátky a plýtvání časem. Můžete si tam třeba domluvit neformální lekci angličtiny a bude bezvadné, když se vám do hry podaří vtáhnout i personál. Takovéhle kurzy se organizují online a jsou zadarmo. Nečekejte učitele, ale pár lidí, co nemají možnost si angličtinu procvičovat tak, jak by chtěli, a tohle ten problém řeší. Zatím se trénuje v Bratislavě (English Coffee, Toastmasters.sk). Víte o nějakém brněnské alternativě? Pokud ne, můžete ji založit... přijdu!


CoWorking



Jelly #1 in Brno on 24-11-2010 from The Works on Vimeo.
Další kreativní nápad na efektivní trávení času v kavárně poskytuje stránka The Works. V Brně už proběhlo pár jellies, což jsou setkání, na která se chodí pracovat. Máte rádi rušno a lidi kolem vás, i když se potřebujete soustředit? Pokud nemáte kancelář, doma se jen kopete do zadku a namísto věnování se pracovním povinnostem pořád raději umýváte okna a vymýšlíte co vařit, je tohle přesně pro vás. Energicky nabité pracovní prostředí uzavřeného salónku naplněné pilnými včelkami vás možná namotivuje a vrátí do hry. Do Café 99 si dokonce můžete i nechat posílat poštu!


Deskovky


Když už si nemáte co říct, hra vás z trapného ticha hravě vytrhne. Prošmejděte kavárnu, jestli tam něco nenajdete: dost možná budete mít radost ze svých objevitelských schopností, protože často bývají k dispozici aspoň šachy, dáma, nebo pexeso. Nemusíte se ale omezovat na hry ve dvou, skvělou nabídku her má třeba Café encounter. Já mám nejradši Bang! a Carcasonne. Pro jistotu ale připomínám, že hrát na veřejnosti poker o peníze je ilegální...


Larp


Jsou pro vás deskovky nuda? V kavárně se může stát i to, že tam potkáte skvadru fakt divně oblečených cápků. Pokud se to stane v Trojce, nelekejte se, nejspíš tam skupinka nadšenců má právě larp, zábavnou formu na hranici mezi hrou a divadlem. Pokud rádi měníte identity nebo chcete ukojit nevážné herecké ambice a něco zažít, nebojte se přidat.

Tak se v létě dobře bavte!

1 komentář:

  1. Já do kavárny chodím hrozně ráda pracovat. Ale vždycky se snažím nebýt ta zákaznice, která si objedná espresso a karafu vody a pak tam půl den sedí. Ale je fajn, že mi to moje praca Łódź umožňuje. Máme jednou za čas trochu volněji, takže když jdu řešit e-maily, tak si prostě můžu jít do neformálního prostředí. :-) A je to super relax! To pak člověka ta praca hned jinak baví.

    OdpovědětVymazat